top of page

Naujų metų pažadai yra šlamštas?


Švęskit. Šventės yra gyvenimo dalis.

Valgykit. Jūsų dieta neturi būti kalėjimas

Viskas bus gerai. Grįžti į vėžes tikrai spėsite.


Artėjant šventėms, kai kurių nuotaikos dviprasmiškos. Ir smagu ir neramu: o kaip bus su svoriu? O ką dabar valgyti, kad jo nepriaugti? O kaip bus paskui?


Atsakysim paprastai: švęskit, valgykit, viskas bus gerai.


Jūsų dieta neturėtų varžyti jūsų švenčių metu. Jūs netgi neturėtumėt apie tai galvoti. Nei trupučio. Jeigu jums patinka ledai, pyragaičiai ar vynas – viskas su tuo yra gerai. Švęskit.


Dietos tikslas NĖRA ir NIEKADA neturėtų būti absoliutus varžymas ir draudimas. Dieta turėtų būti lanksti ir įvairi. Tokia kaip ir gyvenimas. Dietos metu to ir turėtume mokytis: gyventi ir išgyventi įvairias situacijas.





Labai svarbu apie savo dietą negalvoti kaip apie kalėjimą, neskirstyti maisto į gerą, blogą ar „cheat“. Nebausti savęs ir neatidirbinėti suvalgytų kalorijų. Visa tai lydi prie nesveiko požiūrio į mitybą, savo kūną ir valgymo sutrikimų.


Ne vienas tyrimas yra parodęs, kad stiprus ir nesveikas savęs ribojimas dietos metu veda prie rimtų problemų: žmogus nebemoka gyventi „ne dietoje“ ir visi maistai jam atrodo pavojingi, kiekvienas valgymas jam atrodo kaip kenksmingas ir galintis sukelti svorio prieaugį.


Mes MOKOMĖS gyventi.


Jeigu norite, galite padidinti kalorijas, galite valgyti tai, kas jums patinka, galite grįžt atgal į vėžes. Tai jūsų rankose. Ir tai nėra nei gerai, nei blogai. Tai tiesiog gyvenimas.


Jeigu tai šventės – elkimės taip, kad mums būtų smagu. Jeigu šventės baigėsi ir mes turime tikslų, susijusių su svorio metimu – viskas bus gerai, mes galime grįžti į ritmą.


Švęskit.

Valgykit.

Viskas bus gerai.



Taisyklė numeris vienas per Kalėdas:


Velniop dietą


Nelaikykit savo dietos dieta ir jūs niekada nesuklysit. Leiskit paaiškinti. Dauguma žmonių galvoja „arba aš laikausi dietos, arba ne“, bet jie nesupranta, kad dieta neturi būti atskirta nuo kasdienio gyvenimo.


Jeigu jums važiuojant keliu nuleidžia padangą, juk nesakot, kad jūsų automobilis – nebe automobilis. Jūs pakeičiat padangą ir važiuojat toliau.


Jeigu jūs suvalgote vieną dieną daugiau, tai nereiškia, kad jūs dietai galas. Tai reiškia, kad jūs gyvenate gyvenimą.


Dieta NĖRA geras ar blogas maistas. Dieta NĖRA amžinas savęs ribojimas. Dieta yra jūsų gyvenimo dalis. Kaip ir šventės.


Statistiškai, žmogus nugyvena apie 80 metų. Tai reiškia 80 gimtadienių. 80 Kalėdų. 80 Kalėdų ir tu gamini „sveiką“ maistą, nenorėdamas „sugadinti“ savo dietos?


Nesugadinsi. Nes dieta – tavo gyvenimas. O Kalėdos – gyvenimo dalis.



Šeima, šventės, šypsenos, dovanos ir visa, kas tau teikia džiaugsmą, nėra „tiesiog“, tai ypatingai svarbu gyvenime. Mėgaukis tuo.


Kitu atveju, atsidursi statistikoje su visais kitais, kurie paaukoję savo socialinį gyvenimą ir laimę vardan dietos, susigadino sveiką požiūrį į save, savo kūną ir maistą apskritai.


Nelaikyk savo dietos dieta ir tu niekada nesuklysi. Paversk ją savo gyvenimo dalimi.

Naujametiniai pažadai – šlamštas


Geriau daryk tai...


Atsikeliam Sausio 1 dieną ir varom pildyti savo tikslų sąrašo. Deja, negana to, kad varyti daug kur negalime, dar ir atidedame pradžią kitam pirmadieniui.


Paskui ir dar kitam ir dar... Nes kam pradėti? Sporto klubai nedirba, iki vasaros dar toli. Ir taip mes niekada nepradedam nei vieno naujametinio pasižadėjimo.


O tiek jau buvo prigalvota: vietoj vėlyvo miego savaitgalį – bėgiosiu. Vietoj televizoriaus žiūrėjimo vakarais – eisiu į sporto klubą. Maistą gaminsiu namuose, skaičiuosiu kalorijas. Užsirašysiu ir į jogos klasę, mesiu rūkyti ir iš esmės pakeisiu visą savo gyvenimą.


Va dabar. Nuo naujų. Ir niekas nepasikeičia. Niekas nepasikeitė ir pernai, ir užpernai.





Sporto klubai tušti jau po pirmojo naujųjų metų mėnesio, naujas cigarečių pakelis atplėšiamas jau po savaitės. Ką jau kalbėti apie maisto gaminimą namuose ar bėgiojimą savaitgaliais, kai paskutinis alaus bokalas vis dar garuoja po beprotiško penktadienio vakaro.


„Bus dar laiko keistis.“ - Galvoji tu.


Deja, ne. Dauguma žmonių taip ir iššvaisto 50 savo gyvenimo metų – vis dar tokie patys apsvaigę, su augančiu riebaliniu sluoksniu ir cholesterolio kiekiu kraujyje.


Naujametiniai pažadai yra tikras šlamštas. Tai įvykis iš kurio daugiausiai uždirba sporto klubai, parduodami niekam nereikalingus abonimentus žmonėms, kurie niekada nesilankys jų sporto klube. Tai įvykis iš kurio uždirba papildų ir dietų kompanijos – parduodamos tūkstančius tokių pačių A4 formato lapų, kuriuose surašyti maistai, kalorijos, kurių neseks nei vienas programą nusipirkęs žmogus.


Ir ne vienas nusivylęs savo dieta žmogus grįš į papildų parduotuvę ir ieškos vienos stebuklingos tabletės viskam sutvarkyti. Ir pirks viską, ką jam pasakysi pardavėjas.


Ir tai tęsis iki kitų naujųjų metų. Kol tas žmogus galutinai neteks vilties ir taps sarkastiškas, niekuo netikintis bambeklis.



Naujametiniai pažadai yra šlamštas. Nes tai yra tiesiog įvykis, kuris ignoruoja procesą, motyvaciją, individualumą, sunkų darbą, atsidavimą, nuklydimus, pasiaukojimą ir vertybes.


Visi nori atrodyti skambūs ir patrauklūs iš savo naujųjų tikslų padarę tikrą šou. Bet nei vienas jų neapgalvojo apie tai:


„Visi sėkmingi įvykiai yra lydimi proceso, bandymų, sunkaus darbo ir pasiaukojimo. Jeigu tu ignoruosi procesą, tu niekada nepasieksi savo tikslų“ M J Demarco.


Tą patį kartoja ir mūsų Milo Training komanda: Rezultatas yra proceso vaisius, o raktas į sėkmę yra pastovumas. Tai nėra „pradėsiu nuo...“ tai yra „tęsiu tai, kad ir kas nutiktų“

Nes kasdienis darbas, kasdieniai pasiekimai užaugina vaisius: mes negalime vieną dieną labai stipriai laikytis dietos ir numesti svorio. Mes negalime vieną kartą labai gerai pasportuoti ir užsiauginti tiek liesos raumeninės masės, kiek norime.


Mes negalime. Bet dauguma reklamų, socialinių medijų, nuomonės formuotojų tai propoguoja: jie rodo TIK rezultatą, jie nerodo proceso. Štai kodėl susidaro klaidingas įspūdis, kad pakanka išsikelti tikslą ir laukti, kol jis pats išsipildys.


Labai paprastas pavyzdys: jeigu jums prireikė 10 metų užsiauginti papildomus 20kg, kaip jūs manot, kiek laiko užtruksit, kad jų atsikratytumėt? Trijų dienų? Vieno naujametinio pasižadėjimo?


Štai kodėl neveikia naujųjų metų pažadai: tai įvykiai, tai bandymai pasikeisti per vieną dieną, tai bandymai viską atiduoti sėkmei ir neprisiimti atsakomybės į savo rankas.


Naujųjų metų pažadai – šlamštas.


Žmonės dažniausiai paslysta siekdami savo tikslų dėl kelių priežasčių:


- Jų tikslai per dideli ir neaiškūs,

- Jų tikslai iš tiesų jiems neįmanomi,

- Jų tikslai neteikia jiems malonumo,

- Jų tikslai iš tiesų nėra jų tikslai,

- Jie nėra pasiruošę keistis, bet bando tai daryti per jėgą

- Jie klaidą laiko proceso pabaigą.



Naujųjų metų pažadai – šlamštas, nes jie remiasi į darymą „per valią“, be jokios motyvacijos, be jokio aiškaus plano, be jokio sąmoningumo ar net noro. O viskas, kas daroma per valią vėliau ar anksčiau baigiasi nesėkme.



Ką tuomet daryti? Visų pirma – tau nereikia laukti naujų metų, kad pradėtum. Pradėk dabar.


O visų antra – padėk sau šiais paprastais būdais:


Žinok, ko tiksliai nori. Pasiruošk procesui. Įsipareigok ir Prisiimk atsakomybę. Veik.


1. Žinok, ko tiksliai nori


Atrodo, paprasta, tiesa? Bet dauguma žmonių iš tiesų nežino, ko nori. O jeigu žinotų, būtų daug laimingesni ir lengviau siektų savo tikslų. Šitą skyrių galima išskirstyti į dar mažesnius poskyrius, kurie padės lengviau išsikelti tikslus:


a) TIKSLAS. Ką tiksliai aš noriu pasiekti? tai gali būti kūno svoris, maisto gaminimas namuose, sporto klubas, bet kas, kas yra aišku ir tikslu

b) Ką man reiktų pakeisti, kad to pasiekčiau? Tai patys paprasčiausi veiksmai, kuriuos tu tikrai gali padaryti, kad pasiektum savo tikslų: mažiau užkandžiauti, skaičiuoti kalorijas

c) Ką turėčiau paaukoti, kad to pasiekčiau? Penktadienio vakarus su draugais, bemieges naktis, televizoriaus žiūrėjimus vakarais

d) Kiek laiko užtruksiu, kol to pasieksiu? Šiam skyriui galima susikurti savo kalendorių, kuris visada kabės ant sienos ar kitoje matomoje vietoje. Tiksliai apsibrėžkite dienas ar mėnesius, kurių metų sieksit tikslų ir kasdien juos žymėkite

e) Ar mano tikslas tikrai realistiškas? Dabar peržiūrėkite visa tai, ką užrašėte ir padarėte viršuje: ar tikrai galėsite tam įsipareigoti? Net kai dienos nebus tokios palankios?

f) Ką darysiu, jeigu paslysiu ir man nepasiseks? Klaidos – gyvenimo dalis ir mes iš jų išmokstame daugiausiai. Todėl turit sau pasižadėti nesustoti, jeigu paslysite

g) Aš žinau, kad procesas yra svarbesnis už rezultatą, nes jis mane atves prie tikslų.


2. Pasiruošk procesui


Tai labai paprastas, bet kartu ir sudėtingas dalykas: kaip procesą paversti maloniu ir kasdieniu dalyku?


Tai reiškia, kad mes turime apgalvoti, ką tikrai galime daryti kasdien, kas mus atves arčiau tikslo? Čia galime remtis į aukščiau išvardintus dalykus – gal tai tam tikro maisto atsisakymas? Ilgesnės miego valandos? Kalorijų skaičiavimas?


Turite rasti dalyką, kuris būtų įveikiamas kasdien ir jums teiktų pasitenkinimą.


O pasitenkinimas ateina iš pasiekimo jausmo. Todėl būtinai prijunkite ir kalendorių ar kitą vietą, kurioje žymėsite kasdienius savo darbus, numestą svorį, sporto programą ar pagaminamą maistą.


3. Įsipareigok ir Prisiimk atsakomybę


Jūsų tikslas, jūsų procesas yra jūsų santykiai su pačiu savimi. Įsipareigokite sau ir patys prisiimkite atsakomybę už visus nuklydimus ir pasiekimus. Nebijokite paslysti, o pasiekimas ir laimėjimais – džiaukitės ir juos fiksuokite.


Niekas nėra atsakingas už tavo pokyčius. Tik tu pats. Taip, gali atsirasti žmonių, kurie stos tau skersai kelio. Bet vėlgi, TU esi atsakingas už tai, kaip priimsi jų pastabas ar pasiūlymus.


Tu nieko negali kaltinti. Nes tu sėdi už savo pokyčių vairo. Tu atsakingas.


4. Veik


Kad ir kas nutiktų. Kad ir kas būtų kaltas, tu turi veikti. Tai atsakas į tavo atsakomybes ir įsipareigojimus. Netgi nesvarbu koks bus tas veiksmas – mažas ar didelis, svarbu, kad jis padėtų tau priartėti prie tavo tikslų.


Net ir nesvarbu ar jis bus klaidingas: dauguma žmonių meta savo pradėtus darbus arba jų nepradeda, nes bijo suklysti. Bet patikėkite, daugiausiai pasiekę žmonės yra tie, kurie daugiausiai klydo, tačiau nesustojo ir iš nesėkmę pavertė sėkme.


Žmonės dažnai svajoja, rezultatą palieka iliuzijų pasauliui: įsivaizduoja, kaip jie kelia didelį svorį arba numeta 20­kg. Tik įsivaizduoja. Bet neveikia.


Mes turime veikti, kad pasiektume to, ko norime. Veikti kasdien. Blogiau ar geriau – Veik.



5. Aš sąmoningas


Paskutinis dalykas – sąmoningumas. Tai reiškia, jog išsikėlus tikslus, jūs tampate sąmoningas jų atžvilgiu. Jūs nieko nedarote per valią.


Jeigu sėdite prie stalo, ant jo padėti sausainiai, kurių jūs baisiai norite, paklauskite savęs: ar aš tikrai jų noriu? O kokie mano tikslai? Ar tai padės siekti mano tikslų? Bet jeigu suvalgysiu kelis – tilpsiu į kalorijų normą. O gal tiesiog valgyti nes tikrai jaučiuosi blogai?


Tuomet turite du sprendimo kelius:


- Tikrai senokai nevalgiau nieko, kas man gardu, o šiandien tragiška diena, aš tikrai noriu tų sausainių.

- Nežinau, kažkaip nelabai ir noriu, o pietūs jau už 30 minučių, gal geriau palauksiu ir nuosekliai seksiu savo tikslų, o sausainius pavalgysiu kitąkart.


Abiem atvejais išeisite kaip nugalėtojas. Sąmoningas, logiškas ir suvokiantis savo veiksmus, jų svarbą ir pasekmes.


Nei vienu, nei kitu atveju veiksmas - nebus blogas. Jūs neskirstote maisto į blogą ar gerą, jūs neskirstote veiksmų į blogus ar gerus, jūs nieko nedarote per valią ir suprantat, kad galite valgyti viską, tik šiuo metu turite tam tikrų tikslų.


Abiem atvejais jūs – proceso dalis, jūs – įsipareigojęs.


Sąmoningumas apibrėžia visą mūsų tikslų išsikėlimo ir naujametinių pažadų temą: išsikelk juos nesąmoningai, kartu su mase ir tu pražūsi. Dar blogiau, nesėkmingai siekdamas savo naujametinių pasižadėjimų, tu nusivilsi savimi ir daugiau to nekartosi. TU ieškosi lengvų išeičių ir niekada jų nerasi. Vienas nesąmoningas veiksmas, gali atvesti tave prie nesėkmingų metų.


Naujametiniai pažadai yra šlamštas. Bet iš jų mes galime išgauti visą naudą, jeigu būsime sąmoningi, tikslūs, pasitikėsime procesu, savimi ir prisiimsime visą atsakomybę už tai, ką darome kasdien.


Kitus metus paversk ne pažadų, o tikrų ir apgalvotų pokyčių metais. Tau netgi nereikia naujų metų, kad tai pradėtum. Tu gali pradėti dabar.


Nori Treniruotis su Milo Training?


Esate naujokas sporto salėje? Ar Galbūt pažengęs, bet nebžinote kaip dar galite tobulėti? Norite priaugti raumenų ar pagerinti pratimų atlikimo techniką, o gal daugiau sužinoti apie maistą? - Užpildykite trumpą anketą ir Milo komanda susisieks su Jumis arba parašykite elektroniniu paštu.


Kartu parinksime optimaliausią planą Jūsų tikslų link.

Jei konkrečiai žinote ko norite, galite išsirinkti vieną iš siūlomų paslaugų


Jūsų, Milo Training

"Pastovumas yra raktas"





91 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page